Dianne Potters Blogt

Van 'meer' naar 'beter'

Promoot 21Sustainable Blog

Over tiny houses, ontspullen en flexibiliteit

Lichter leven met meer vrijheid

Juist in deze periode van grote verandering kunnen individuele acties en besluiten het verschil maken. Acties van een nieuwe generatie van mensen die lichter willen leven. Die vinden dat ze het prima af kunnen met minder ruimte en minder spullen. Met als resultaat dat ze minder hoeven te werken en tijd over hebben om zich met echt belangrijke dingen bezig te houden.

Een trend waar ik persoonlijk erg van gecharmeerd ben is de ‘Tiny House Beweging’, overgewaaid uit de Verenigde Staten en inmiddels ook in Nederland in opmars. Tiny houses zijn mooie kleine volwaardige huisjes van maximaal vijftig vierkante meter, duurzaam gebouwd, met een kleine ecologische voetafdruk en vaak ook zelfvoorzienend en mobiel. Ik zag de afgelopen maanden een aantal prachtige voorbeelden van Tiny Houses tijdens FabCity, een tijdelijke campus in Amsterdam en tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en raakte op slag verliefd op deze prachtig vormgegeven innovatieve duurzame huisjes.

Andere levensstijl 

De Tiny house beweging staat echter voor meer dan alleen mooi en klein wonen. Het staat voor een andere levensstijl met meer vrijheid. Een levensstijl die je leven versimpelt en waarbij je genoegen neemt met genoeg. Waarbij je bijdraagt aan een duurzame samenleving, omdat je minder Co2 uitstoot veroorzaakt, minder afval produceert en bewuster spullen koopt. Flexibel en zonder nutteloze spullen. Een Tiny house is niet alleen een doel op zichzelf, maar met name ook een middel om financieel lichter te leven en daardoor de keuzes te kunnen maken voor het leven dat je wilt leiden. Om je tijd te besteden aan wat jij belangrijk vindt en wat jou voldoening geeft. Aandacht voor je vrienden en je familie, het verrichten va vrijwilligerswerk, het genieten van de natuur en meer zingeving.

Diverse toepassingen 

Doordat Tiny houses compleet los van riolering en Nuts-aansluitingen kunnen worden geplaatst, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Zo bieden zij ook een oplossing voor groepen zoals studenten en starters op de woningmarkt, asielzoekers en statushouders. Binnen de zorg kunnen Tiny houses dienen als mantelzorgwoning, zodat mensen die hulp nodig hebben in zo'n huisje kunnen wonen dicht bij hun familie, met vrijheid en zelfstandigheid voor beide partijen. Als de huisjes niet meer nodig zijn, kunnen ze verplaatst worden en opnieuw worden ingezet. De toepassingen zijn legio. 

Er gebeurt veel in Nederland op het gebied van Tiny Houses. Steeds meer mensen starten initiatieven, het aantal ontwerpen van Tiny Houses groeit en steeds meer gemeenten onderzoeken de mogelijkheden of voeren pilot projecten uit. Want een Tiny House voldoet niet aan het bouwbesluit en mag daarom officieel niet zomaar ergens staan en permanent bewoond worden.

Tiny houses zijn voor mij een mooi voorbeeld hoe persoonlijke keuzes van individuen bijdragen aan een duurzame en betekenisvolle samenleving.

Meer weten? Bezoek dan de website van de Tiny House Nederland, een samenwerkingsverband van mensen die deze nieuwe woonvorm een warm hart toe dragen en onder de aandacht willen brengen bij het grote publiek. 

Dianne Potters Blogt

Van 'meer' naar 'beter'

Promoot 21Sustainable Blog

Social 21Sustainable

Contact

21Sustainable nodigt u uit om contact op te nemen en de dialoog aan te gaan.

21Sustainable

Dianne Potters
Zwanebloemlaan 21
1087 CD Amsterdam
M + 31 (0)6 289 08 108
d.potters@21sustainable.nl